Een onafhankelijke cliëntondersteuner helpt u bij het voorbereiden en voeren van een gesprek met een organisatie zoals de gemeente, het Sociaal Team, het CJG of het UVW. Hij of zij kan u uitleg geven over het verloop van dat gesprek.

Een cliëntondersteuner bespreekt met u:

• wat u kunt verwachten van een gesprek;

• wat u kunt doen om het gesprek voor te bereiden; hoe u eerlijk kunt zijn, maar wel respectvol naar uw naaste die zorg nodig heeft;

• Wat u kunt doen als u het niet eens bent met de uitkomst van het gesprek.

Een cliëntondersteuner is onafhankelijk. Dit betekent dat zij niet beslissen over de zorg die u of uw naaste krijgt toegewezen. De cliëntondersteuner staat naast u en werkt alleen in uw belang.

Cliëntondersteuning aanvragen

Op deze pagina vindt u de gegevens van organisaties die cliëntondersteuning aanbieden in uw gemeente of regio.

De cliëntondersteuners zijn gespecialiseerd in ondersteuning (van mantelzorgers) van mensen met een beperking en/of een chronische ziekte.

Heeft u een gesprek met een medewerker van het Sociaal Team? Dan krijgt u via de uitnodigingsbrief voor dit gesprek informatie over de mogelijkheid om een cliëntondersteuner in te schakelen. Maar u kunt ook zelf informeren bij het Sociaal Team of het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Ook bij een aanvraag die u niet bij de gemeente doet, maar bij een andere instantie, kunt u dus cliëntondersteuning krijgen. De cliëntondersteuner kan u ook helpen bij het keukentafelgesprek.

 

Cliëntondersteuners zijn meestal professionals van MEE Veluwe, die niet betrokken zijn bij de beoordeling van een aanvraag. Maar ook mensen van een organisatie voor mantelzorgondersteuning, een vrijwillige ouderenadviseur, een hulp bij financiële administratie, van de kerk of Humanitas, of een getrainde ervaringsdeskundige voor mensen met een psychische beperking kunnen u ondersteunen als onafhankelijke cliëntondersteuner.

U kunt een onafhankelijk cliëntondersteuner aanvragen via het sociaal team of via https://mee-veluwe-ijsseloevers.nl/organisaties/gemeenten/oldebroek

Recht op ondersteuning bij zorg en hulp

Een cliënt is iemand die zorg of hulp krijgt van een instantie. Of iemand die dit wil gaan aanvragen. Alle cliënten hebben recht op gratis cliëntondersteuning. Dat staat in de wet. De gemeente zorgt ervoor dat deze cliëntondersteuning beschikbaar is: het is een algemene voorziening.

Hulp en advies

De cliëntondersteuner kan u helpen om zelf te beslissen over uw hulp of zorg. Hij of zij geeft informatie en advies en regelt praktische zaken. Bij de gemeente en bij andere instanties.

De cliëntondersteuner komt op voor uw belang. Zodat u de hulp krijgt die u nodig heeft. De cliëntondersteuner kan helpen met:

  • uitzoeken waar de problemen zitten;
  • kiezen wat voor zorg of ondersteuning er moet komen;
  • de juiste hulp regelen;
  • verschillende soorten hulp op elkaar afstemmen;
  • bepalen of de hulp goed heeft gewerkt.

Wie zijn onafhankelijke cliëntondersteuners in de gemeente Oldebroek?

De cliëntondersteuners zijn gespecialiseerd in ondersteuning (van mantelzorgers) van mensen met een beperking en/of een chronische ziekte.
Cliëntondersteuners zijn meestal professionals van MEE Veluwe, die niet betrokken zijn bij de beoordeling van een aanvraag. Maar ook mensen van een organisatie voor mantelzorgondersteuning, een vrijwillige ouderenadviseur, een hulp bij financiële administratie, van de kerk of Humanitas, of een getrainde ervaringsdeskundige voor mensen met een psychische beperking kunnen u ondersteunen als onafhankelijke cliëntondersteuner

Heeft u het idee dat uw cliëntondersteuner niet onafhankelijk is, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Team Oldebroek. U mag vragen om een andere ondersteuner.

Cliëntondersteuning bij zorgaanvraag

De gemeente zorgt ervoor dat cliëntondersteuning beschikbaar is voor iedereen die zorg of hulp wil aanvragen.

Ook bij een aanvraag die u niet bij de gemeente doet, maar bij een andere instantie, kunt u dus cliëntondersteuning krijgen. De cliëntondersteuner kan u ook helpen bij het keukentafelgesprek

Ook bij een aanvraag die u niet bij de gemeente doet, maar bij een andere instantie, kunt u dus cliëntondersteuning krijgen. De cliëntondersteuner kan u ook helpen bij het keukentafelgesprek.

Zie ook

Organisaties

Cliëntondersteuning

Coöperatie Boer en Zorg

 0317-47 97 40 cooperatieboerenzorg.nlAgro Business Park 426708PWWageningen

EBC Zorg - Evangelisch Begeleidingscentrum

 0525-63 72 30 ebczorg.nlVaarbekerweg 78084PT't Harde

HiFive

 0578-70 02 42 hifive.nlPastoor Somstraat 48162AKEpe

Hulpaanbod

Cliëntondersteuning

Crisiskaart

Voor meer informatie kunt u terecht op de website...

Direct regelen